Без Договора за приятелство и добросъседство между България и Македония, който

...
Без Договора за приятелство и добросъседство между България и Македония, който
Коментари Харесай

Димитров: Без Договора с България евроинтеграцията на Македония ще е по-трудна

Без Договора за другарство и добросъседство сред България и Македония, който беше подписан от министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев на 1 август 2017 година, процесът на евроинтеграция на Скопие в действителност би бил по-труден, както признават доста анализатори. Това съобщи в извънредно изявление за МИА македонският министър на външните работи Никола Димитров.
В него той разяснява думите на еврокомисаря по политиката на добросъседство и договарянията Оливер Вархели за разширението на Европейския съюз. При визитата си в Скопие Вархели сподели, че интеграцията на страната в Европейски Съюз зависи от по-нататъшното използване на Договора от Преспа и Договора за добросъседство с България. В тази връзка Димитров разяснява връзките с България и могат ли да се чакат спънки от нейна страна за евроинтеграцията на Македония.
„ Този контракт по някакъв метод регламентира механизма по какъв начин да се вземат решение въпросите и разликите, че те ще бъдат разрешавани по другарски метод “, сподели ръководителят на македонската дипломация.
„ България е член на Европейски Съюз, ние сме страна претендент и желаеме да стартираме договаряния за присъединение, като наред с другото с този контракт България по някакъв метод би трябвало да ни поддържа в нашите стъпки към Европейски Съюз “, съобщи Димитров и добави: „ Ако задачата в последна сметка е да бъдем същински другари, би трябвало да има почитание към достолепието и идентичността на съседа посредством този развой “.
Той напомни, че съществува смесена историческа комисия, която се занимава с въпросите на общото минало на двата народа.
„ Историците, както знаем всички, с изключение на всичко друго, се занимават с героите от предишното, в това число Гоце Делчев, базират се на негови истински писма по някакъв метод, употребявайки самоопределението му в даден исторически подтекст. Същото право имат и днешните македонци. Въпросът за езика и идентичността в интернационалното право не е предмет на признание от друга страна. Обаче, това, което предстои на признание, е нашето право да кажем кои сме, да приказваме македонски и така нататък И в този момент е на практика невероятно този развой да се насочи към доближаване и другарство без тази респект към сегашното “, съобщи македонският външен министър.
„ И също по този начин историческите въпроси не могат да бъдат справедливи, да се стигне до схващане, в случай че се усещаме застрашени за това, че сме македонци, че приказваме македонски. И по тази причина процесът е доста внимателен и мисля, че ще има спънка, в случай че има сходна позиция... Но и да я нямаше тази обстановка, има анализатори, които настояват, че би било по-трудно, в случай че го нямаше Договора. Така че това ще остане и ще изисква доста старания и грижи в този развой, няма да е елементарно и за една нощ, само че би трябвало да завърши по този начин както се чака “, счита министър Димитров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР